2021 Temmuz ayında siyasi iktidar ile sözde yetkili konfederasyon arasında imzalanan 6. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi, daha önceki 5 toplu sözleşmede olduğu gibi kamu emekçilerini Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıklayacağı enflasyon rakamlarına muhtaç etmiştir.
Bilindiği üzere toplu sözleşmede 2022 yılı için %5 + %7, 2023 yılı için %8 + %6 gibi düşük rakamlar üzerine imza atılmış ve bunlar kamu emekçilerine kazanım diye yutturulmaya çalışılmıştır. En son Kasım ayında TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon rakamları (Aralık ayı dâhil edilmeden) yıllık yüzde 84,39 oldu.
Bu rakamların gerçeklerden ne kadar uzak olduğunu kamu sendikaları konfederasyonlarının yapmış olduğu araştırmalar da tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur. Hatta kamudan bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu ENAG 2022 yılbaşından itibaren 11 Aylık (Ocak-Kasım) Enflasyon artışını : %125,43 olarak hesaplamıştır. Çarşı pazarda hissedilen artış tüm açıklanan rakamlardan çok daha fazladır.
Siyasi iktidar derinleşen ekonomik krizin faturasını emekçilere kesmek istemektedir. Her geçen gün artan hayat pahalılığı emekçilerin alım gücünü tüketmiş, kamuda fedakârca hizmet veren sağlık emekçileri artık borçlanmadan geçinemez, faturalarını ödeyemez hale gelmiştir. Çarşı pazarda karşılaştığımız ekonomik tablo göstermektedir ki TÜİK’in açıklamış olduğu makyajlanmış enflasyon rakamları, gerçeklerden çok uzak, manipülatif rakamlardır.
Sağlıkta Eylem Birliği Platformu olarak yarın (3 Ocak 2023) Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak, ‘’devletimizin bir kurumu’’ olan ‘’güvenirliği ile devletimize güveni sağlayacak’’ olan TÜİK’e kamuoyu aracılığıyla “Gerçekleri Saklama, Rakamlarla Oynama’’ diyoruz. TÜİK’ in gerçek enflasyon rakamlarını açıklamaması, emekçilerin ve emeklilerin cebinden doğrudan çalmaktır. Her gün yağmur gibi gelen zamlar karşısında, sözde yetkili konfederasyonun imzaladığı toplu sözleşme ne yazık ki bizleri TÜİK’in gerçek enflasyon rakamlarını açıklamasına muhtaç etmiştir. Sağlık emekçileri, hak ettikleri, insan onuruna yaraşır, yoksulluk sınırı üzerinde maaşlardan çok uzakta asgari ücretin bile altında kalan maaşlarla yaşam mücadelesi vermektedir. Bundan sadece 10 yıl önce en düşük kamu emekçisi maaşının asgari ücretin 2,4 katı olduğunu göz önünde bulundurursak, yıllarını halkımızın sağlığına adamış sağlık emekçilerinin maaşlarının bugün en düşüğü yoksulluk sınırı üzerinde olmalıdır.
Sağlık emekçileri olarak siyasi iktidarı ve onun talimatlarıyla enflasyon rakamı açıklayan TÜİK’i uyarıyoruz. Gerçekleri saklamayın rakamlarla oynamayın. Emekçilerinin yoksulluk çektiği bir ülkede, kimsenin refaha ulaşması mümkün değildir. Sağlık emekçilerinin hak ettikleri yaşam ve çalışma koşulları için her türlü meşru mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ederiz.